首页 > 新闻动态 > 通知公告 > 正文

创源大讲堂--马中国教授-Evaluating and Development Structural Concrete Materials for Sustainable Energy Purpose

发布者:     日期:2019-12-23 14:33:25   点击数:

Prof. Zhongguo John Ma, University of Tennessee Knoxville (UTK)

Abstract: Meeting the growing global demand for energy will require bringing the knowledge and skills of researches from cross disciplines to facilitate the environmentally responsible development of resources around the world. Research at UTK are studying the potential role of nuclear power as an emissions-free source of energy. Topics include management of the degradation of concrete by an Alkali Silica Reaction (ASR) in nuclear power plants, quantitative analysis on silicate minerals in aggregates with different microstructural features (i.e. crystal size and sub-grain boundaries) in order to develop alternative methods assessing aggregate reactivity, optimization of concrete properties in self-compacting concrete (SCC) and high early strength gain for building energy efficiency, as well as capturing atmospheric carbon dioxide emissions for reuse.

摘要:面对着全球日益增长的能源需求,需要汇集跨学科学者的智慧,以秉持对环境负责的态度,进行自然资源的合理开发。田纳西大学的学者们正在研究将核能作为一种零排放能源的可能性。本报告主题包括:用于核电站的混凝土因碱骨料反映的性能劣化管理,定量考虑骨料中硅酸盐矿物微结构(例如,晶体尺寸,亚晶粒边界等)的骨料活性评估方法,自密混凝土与早期高强混凝土的特性优化,以及二氧化碳排放的捕捉与再利用等。

报告人简介:马中国博士,现美国田纳西大学土木与环境工程系教授,西南交通大学土木工程学院海外院长。担任美国土木工程学会ASCE旗下Journal of Structural Engineering与Journal of Bridge Engineering杂志副主编。美国国家科学资金(NSF)“面上项目”和“杰出青年科学基金项目”评审专家组委员,美国国家公路合作研究机构(NCHRP)桥梁结构评审委员会委员;担任美国“交通研究协会”(TRB)“结构混凝土桥梁委员会”与“结构纤维增强塑料委员会”委员,美国土木工程学会会士(Fellow)、混凝土协会(ACI) 混凝土抗剪扭(445)联合委员会委员、预应力混凝土协会(PCI)委员。先后获美国预应力混凝土协会(PCI)预应力混凝土设计杰出贡献奖、美国土木工程学会(ASCE)预应力混凝土设计杰出贡献奖、美国国家自然科学资金21世纪学科领导人奖(NSF CAREER)、田纳西州杰出工程教育学者奖、ASCE最佳结构设计论文奖等多项奖项。

时间:2019年12月27日,上午10:00~11:30

地点:九里校区,隧道楼301会议室